• 19 ΦΕΒ 15
  • 0

  Επιστολή του Προέδρου της ΕΝΧΕ στον Υπουργό Υγείας

  Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 04/15
  Αξιότιμο Υπουργό Υγείας, 
κο Κουρουπλή

  Κοινοποίηση: 
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κο Ξανθό
Γενικό Γραμματέα Υπουργείου, κο Μπασκόζο
Πρόεδρο ΗΔΙΚΑ Α.Ε., κο Χάλαρη Χρήστο
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

  Αξιότιμοι κύριοι,

  Οι Έλληνες Νευροχειρουργοί με έκπληξη διαπιστώσαμε τις τελευταίες ημέρες, ότι κατά την προσπάθεια αναγραφής συγκεκριμένων εξετάσεων σε ασθενείς μας, με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , αυτό κατέστη αδύνατο.


  Πρόκειται για εξετάσεις που μέχρι τούδε τις αναγράφαμε χωρίς κανένα κώλυμα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις αγγειογραφίες εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού καθώς και για τον ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο όπως το Ηλεκτρομυογράφημα, η ΚΤΑ και η ΑΤΑ των περιφερικών νεύρων.
Aπό το σύστημα προβάλλεται η αρμοδιότητα της ειδικότητος της Κλινικής Νευρολογίας για την δυνατότητα παραγγελίας αυτών των εξετάσεων. 


  Δεν είναι της αρμοδιότητος μας η διερεύνηση του ποιος και γιατί πήρε αυτή την πρωτοβουλία να το κάνει είναι όμως υποχρέωση της Επιστημονικής μας Εταιρείας να ζητήσει άμεση διόρθωση αυτής της άστοχης ενέργειας.
Ο ειδικός νευροχειρουργός είναι ο χειρουργός των παθήσεων του νευρικού συστήματος.

  Όχι μόνο έχει λόγο στη διάγνωση και στη διαφορική διάγνωση αυτών των παθήσεων άλλα και στην παρακολούθηση τους, κάνοντας χρήση αυτών των εξετάσεων.
Συγκεκριμένα, μία από τις σοβαρότερες παθήσεις που αντιμετωπίζει αυτή η ειδικότητα είναι οι αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού , όπως τα ανευρύσματα και οι αγγειακές δυσπλασίες, που θα ήταν ανοίκειο να τις αντιμετωπίζει χειρουργικά ο νευροχειρουργός και να μην μπορεί να παραγγείλει αγγειογραφία για να εξετάσει τα αποτελέσματα της επέμβασης του.


  Επίσης όσον αφορά τα περιφερικά νεύρα που χειρουργούν και αποσυμπιέζουν οι νευροχειρουργοί, θα ήταν ακόμη περισσότερο ανοίκειο, με όρους σύγχρονης ιατρικής επιστήμης, ο ασθενής να παραπέμπεται στο νευρολόγο για να γράψει ηλεκτρομυογράφημα για να τo δει μετά πάλιν ο νευροχειρουργός και μάθει το αποτέλεσμα της επέμβασης του!
 Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για την ευαισθησία και την ευθυκρισία που πιστεύω πως θα δείξετε σε αυτό το δίκαιο αίτημα μας, 
οι νευροχειρουργοί να δύνανται εκ νέου να αναγράφουν στο ηλεκτρονικό σύστημα αυτές τις εξετάσεις, αγγειογραφίες εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού και Ηλεκτρομυογράφημα, ΚΤΑ και ΑΤΑ των περιφερικών νεύρων.

  Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΝΧΕ σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.

  Με εκτίμηση,

  Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας

  Εμμανουήλ Χατζηδάκης

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Tο 5ο μάθημα θα πραγματοποιηθεί στις 28.01.2019 στο Αμφιθέατρο του ΑΧΕΠΑ.
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας ENXE 210.7255.459